Over deze titel

Leon Schaepkens

Auteur | Psycholoog

Succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften en bouwen zo aan een sterke cultuurmix. Leiderschapsstijlen zijn slechts de vernislaag over ons brein.

24 dagen nummer 1 in managementboek top 100

99% van zijn bestaan heeft de mens geleefd als jager-verzamelaar in kleine groepen. Ons brein is vooral het product van miljoenen jaren leven op de Afrikaanse savanne. We zijn lang niet zo rationeel als we denken. Het is tijd om de achterkamer van ons brein serieuzer te nemen. Iedereen streeft naar veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en moet leren omgaan met grenzen.
Succesvolle leiders voorzien in deze basisbehoeften en bouwen daarmee automatisch aan een sterke cultuurmix. Ze weten dat leiderschapsstijlen en managementtheorieën slechts de vernislaag zijn over een brein dat geprogrammeerd is om in groepsverband te overleven. Medewerkers voelen zich daardoor goed waardoor de kans op succes toeneemt. Als leider integreer je in dit bouwproces verschillende leiderschapsstijlen. Helaas is deze succesformule geen common practice. En kunnen we dit alles wel van één persoon vragen? Evolutionair gezien ligt gedeeld en tijdelijk leiderschap meer voor de hand.
Investeren in ons psychisch DNA leidt tot sterke teams, werkgeluk en organisatiesucces.

Dit boek leert je:
• Hoe je door te voorzien in de 10 miljoen jaar oude psychologische basisbehoeften met minder stress en met meer plezier succesvol kunt zijn als leidinggevende.
• Hoe je morgen direct kunt zorgen voor meer veiligheid, openheid, samenwerking, innovatie en eigenaarschap door gebruik te maken van de tips uit dit boek.
• Waarom zelfreflectie als leider zorgt voor groei van je team of organisatie.
• Waarom gedeeld leiderschap zorgt voor meer eigenaarschap en samenwerking.

Wat zeggen lezers?

  • Leiderschap is van alle tijden, gaat vooral over psychologie en slechts een beetje over bedrijfskunde. Leon geeft daar op een toegankelijke manier inzicht in. Niet alleen met theorie, maar vooral ook met tot de verbeelding sprekende voorbeelden en tools waar je direct mee aan de slag kunt.

    F. Lustermans
  • Zelf ik heb ik altijd leiding gegeven door aan te sluiten bij de mens. Leon beschrijft in zijn boek heel goed hoe dat moet. Leiding geven vanuit de basisbehoeften van de mens. Ik kan het iedereen die echt mensen wil leiden aanbevelen.

    F. Arets
  • In beeld